Ce este un quilt ?

      Quilt-ul este o minunata imbinare intre utilitate si creativitate.      

     Desi quilting-ul este cunoscut in aproape toata lumea, putini romani au avut ocazia sa cunoasca indeaproape aceasta indeletnicire ridicata la rang de arta.

      Simplu spus, un quilt este un "sandwich" alcatuit din 3 piese: fata, un strat de mijloc din vatelina si dosul.

  • Fata: stratul superior- decorativ, alcatuit in mod obisnuit din bucati mici de materiale cusute intr-o maniera artistica si creativa in blocuri, apoi blocurile asamblate impreuna.
  • Vatelina: stratul care confera caldura si dimensiune quiltul-ui, poate fi din bumbac, poliester sau lana, de diferite grosimi.
  • Dosul: stratul inferior- in mod normal dintr-o singura bucata de material, dar poate fi cusut si din mai multe blocuri decorative, la fel ca si fata..

    Aceste trei straturi sunt mentinute impreuna prin ceea ce se cheama "quilting" - cusaturi functionale si totodata decorative, realizate de mana sau de masina..

     In mod traditional, quilt-urile erau facute pentru a acoperi paturile. Astazi, ele au inca aceasta utilitate, dar sunt concepute si ca arta care decoreaza peretii.

    In cele ce urmeaza, vom ilustra realizarea unui quilt.

1. Primul pas il reprezinta croirea pieselor pentru fiecare bloc. Fiecare piesa se croieste cu o rezerva de 6 mm(1/4 inch).

2. Se cos piesele intre ele, astfel incat sa se realizeze blocul dorit.
Se coase fiecare bloc in parte.

3. Se asambleaza blocurile intre ele, pe orizontala, obtinandu-se linii.Acestea, la randul lor se asambleaza intre ele, dand nastere fetei quilt-ului.

4. Pentru a finaliza quilt-ul, se face un "sandwich" din:
  • dosul quilt-ului: tesatura cu fata materialului in jos;
  • vatelina: se intinde uniform peste dos;
  • fata quilt-ului: partea decorativa, cu fata in sus.
Se insaileaza sau se prind cele trei straturi cu ace de siguranta sau bolduri, pentru a nu se deplasa un strat fata de altul. Astfel pregatit, se trece la pasul urmator.
 

5.

Se "quiltuieste", adica se executa cusaturi decorative prin cele trei straturi, manual sau cu masina,astfel incat ele sa fie ferm tinute laolalta.


6.

Dupa ce s-au realizat toate cusaturile, se finiseaza marginea quiltului , adaugandu-i-se o bentita de circa 2 cm.

Click aici pentru a vedea quiltul finisat.

 

 Daca doriti informatii despre intretinerea unui quilt, click aici.